Regata Sv. Roko
30. i 31.08.2016


Prva Klupska regata Optimista!

Prva Klupska regata Optimista održana je 16.kolovoza 2009.g. ispred Velikog mula u nazočnosti nekoliko desetaka promatrača među kojima je bilo i roditelja djece koja su se takmičila.

Natjecatelji su bila djeca iz Turnja i Filipjakova, članovi Kluba i polaznici Škole jedrenja.
Relativno jednostavno i kratko regatno polje, za razliku od inače vrlo velikih udaljenosti od bove do bove, oko kojih 'regatjeri' moraju obilaziti, pružilo je gledaocima mogućnost učestvovanja u samoj regati navijanjem i prosuđivanjem o stečenom znanju i vještini, i brzini natjecatelja.
Natjecatelji, u dobi od 7 do 12 godina, koji već neko vrijeme sudjeluju u Školi jedrenja organiziranoj u Jedriličarskom klubu 'Sv. Filip i Jakov' , a pod vodstvom kvalificiranog i od djece dobro prihvaćenog trenera jedrenja, prof. Smolić Domagoja, 'ukrstili' su svoje brodice i međusobnim natjecanjem došli do kvalifikacija i spoznaje tko je najbrži!
Više fotografija pogledajte u fotogaleriji »

Među djevojčicama najbrže su bile Martina Anđelić i Lucija Grbin, a među dječacima Bartol Brzić i Paško Baričić. Svaki od njih ostvario je, u odnosu na druge takmičare, bolje prolazno vrijeme, mjereći: od starta do cilja.

Pohvalno je i to što su takmičari, njih desetak, u zadnja tri tjedna sudjelovali na tri velike regate. Prva je bila 'Regata Sv.Roko' održana u našem pašmanskom kanalu ispred Filipjakova i Turnja, druga u Betini i treća u Pirovcu. Naši su takmičari u istinski velikoj konkurenciji postigli dobre rezultate, a svi su oni, koji su startali na tim regatama, iste i završili.
Na kraju je važno napomenuti da se Škola jedrenja održala sve ove godine, od osnutka Jedriličarskog kluba 1997.g. do danas, zahvaljujući razumijevanju i novčanoj-sponzorskoj potpori same Općine Sv.Filip i Jakov, Turističke Udruge Napredak, Turističke zajednice Sv.Filip i Jakov, Ilirije dd, i drugima, te nesebičnim radom pojedinih članova Kluba, od kojih se tijekom protekle godine posebno istaknuo naš sumještanin gosp. Josko Eškinja, koordinator Škole jedrenja!

CILJ je Kluba, uz brigu o mladima i promicanje jedrenja, uvesti jedrenje kao školski predmet slobodnog izbora, ravnopravan sa npr. nogometom ili košarkom, za što za sada imamo punu podršku i razumijevanje gđe Katice Eškinje, ravnateljice OŠ Sv.Filip i Jakov.

Predsjednik Jedriličarskog kluba 'Sv.Filip i Jakov', Jadran Morović
16.08.2009.