Regata Sv. Roko
30. i 31.08.2016


„Regata Sveti Roko 2010“

Naši dragi jedriličari okupiše se izjutra, 31. srpnja, čekajući povoljan vjetar.
Glavni sudac regate, gospodin Baldasar-Balde Morožin bio je osoba u koju su svi pogledavali, čekajući znak za izlazak na more. Okupilo nas se, ne mali broj, a uz preko četrdesetak jedrilica, uglavnom Optimista, bilo je i sedam laseraša.
Kada su došli počasni gosti: načelnik Općine Sv.Filip i Jakov g.Igor Pedisić i direktorica Turističke zajednice gđa. Klara Eškinja Glavan, jedriličarima sam kao predsjednik JK ‘Sv.Filip i Jakov’ uputio pozdravne riječi, sa željom da tijekom regate imaju povoljan vjetar i da ih prati sportska sreća.
Zatim su upućene pozdravne riječi počasnih gostiju i slijedilo je svečano otvorenje Regate. Glavni sudac je isplovio na brodu ‘Fina’, našeg dopredsjednika Kluba, g.Ranka Pelicarića koji je ujedno uzeo na sebe obavezu brige o sucima regate i a njegova ‘tica’ ulogu ‘regatnog broda’, oko kojeg su se ubrzo, oko milju daleko od obale, sjatile sve brodice.
Prekrasan je pogled na brojna jedra koja otplovljavaju na regatno polje i na ista dok se ‘muvaju’ oko regatnog broda, čekajući znak za START.
Prvog dana jedrenja bio je slab do umjeren vjetar, prvo iz pravca N, zatim iz NW-a. Kao da je toga dana takmičarima bilo potrebno zagrijavanje. Laseri su, naravno, bili brži i uspješniji, ostvarili su čak četiri plova, dok su Optimisti zaostajali, i na kraju dana imali su dva važeća plova. Po povratku na kopno jedriličare je dočekala ‚papica’ koju su poklonili naši ugostitelji iz Sv.Filipa i Jakova (Fil-Mil; Filipjanac; Torkul; Pizza feta;), svi su nahranjeni rekli da je jelo bilo odlično! Hvala našim ugostiteljima!
Više fotografija pogledajte u fotogaleriji »

Drugog dana jedrenja bilo je više vjetra i sunca, regata je živnula, jedrilo se znatno brže, ostvarilo se više milja, više plovova.
Svaki novi plov značio je da naš vjerni suradnik Kluba i na dosadašnjim regatama, gospodin Stjepan Lozić, mora sjesti u svoj čamac i otploviti do regatnog broda po rezultate, tako da iste može unijeti u računalo, a kako bi kasnije mogao ispisati sve rezultate, diplome i priznanja svim učesnicima.

Nakon nekoliko sati jedrenja došao je i kraj, završetak regate. Završetak svake naše regate krasi krasan obrok. Za starije morski plodovi - kojih je petnaestak kila darovao Vedran, član Kluba, a za mnoštvo mladih pizza. Naši vjerni donatori, vlasnici „Pizzerije Andrija“, kao i prošli puta, nesebično su pekli pizze, sve dok svi nisu bili siti i zadovoljni.
Čast smo imali ugostiti natjecatelje, trenere i voditelje klubova iz Splita, Kaštel Lukšića, Šibenika, Vodica, Betine, Biograda, a imali smo i natjecateljicu iz Češke sa roditeljima.
Nikada ne treba zaboraviti da su Regatu pratili i prisustvovali zatvaranju naši najstariji, filipjanski, jedriličari, članovi našeg Kluba, g. Miro Barbaroša i g. Tomislav /Braco/ Vodopija. Samom zatvaranju regate prisustvovao je, uz direktoricu Turističke zajednice, gospodin Denis Brzić, predsjednik Turisitčke udruge Napredak koja je naš, uz Općinu Sv.Filip i Jakov, veliki sponzor i pomagač u razvoju Kluba i već godinama uspješnom održavanju Škole jedrenja, koja je ujedno i PRVI cilj našeg Kluba.

I za kraj, naša ekipa jedriličara, njih šest, odjedrilo je svaki plov i uspješno su svi stizali na cilj, uz već poznatu uzrečicu pokretača novih Olimpijskih igara: „Važno je sudjelovati, a ne pobijediti!“

Predsjednik Jedriličarskog kluba 'Sv.Filip i Jakov', Jadran Morović
10.08.2010.